Proiectul de concluzii pentru summitul european sustine crearea unui buget 'separat' pentru zona euro

Data publicarii: 11-10-2012 | Finante-Banci

Ideea crearii unui buget al zonei euro suplimentar bugetului comun al Uniunii Europene prinde tot mai mult contur in randul statelor membre, cea mai recenta versiune a proiectului de concluzii pentru summitul de saptamana viitoare de la Bruxelles facand o separare clara a celor doua.

Numit 'capacitate fiscala', noul buget 'va apartine zonei euro si, prin urmare, nu va fi acoperit de Cadrul Financiar Multianual', bugetul comun pe sapte ani al UE, releva proiectul de concluzii pregatit de presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, relateaza EUobserver. 

Introducerea in proiectul de concluzii a ideii de introducere a unei buget al zonei euro, a carui creare a fost vehiculata inca din iunie, este un indiciu ca incepe sa se contureze un consens in aceasta directie in randul statelor membre, cu conditia sa nu afecteze actualele negocieri asupra bugetului UE pentru 2014-2020. 

Chiar si pentru tarile din afara zonei euro - care in mod traditional sunt ingrijorate in legatura cu aparitia unei Europe 'cu doua viteze' - ideea devine acceptabila atat timp cat nu presupune reducerea bugetului comun al UE. 

Ministrul polonez pentru afaceri europene, Piotr Serafin, a declarat miercuri pentru Gazeta Wyborcza ca tara sa nu se teme de un buget al zonei euro, daca acesta va fi separat de bugetul intregului bloc comunitar. 

"In plus, nu vorbim despre ceva care se va intampla de la 1 ianuarie. Ideea este abia la inceput si este greu de imaginat ca un astfel de mecanism ar incepe sa functioneze mai devreme de 2014", a adaugat el. 

Serafin a observat de asemenea ca nu este clar pentru moment cum ar putea fi folosit acest buget suplimentar. "Cu siguranta, va trebui sa fie cumva legat de politica economica si de competitivitatea din zona euro. Discutiile pe acest subiect nu se vor incheia prea curand", a estimat el. 

Pe de alta parte, Marea Britanie, care sustine o reducere a bugetului comun al UE, s-a exprimat in favoarea unui fond separat pentru zona euro. 

"Va veni un moment cand va fi nevoie de doua bugete comune, unul pentru moneda unica, deoarece vor fi nevoiti sa se sustina reciproc mai mult, si probabil un buget mai mare pentru toata lumea", a declarat duminica, pentru BBC, premierul britanic David Cameron.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: